Wonen in spanje

Veel mensen dromen ervan om te gaan wonen in Spanje. Dit kan om heel veel verschillende redenen zijn, maar de meeste gehoorde is toch wel het heerlijke klimaat.

Maar waarom zou je ervoor kiezen om naar Spanje te verhuizen? Of je nou tijdelijk gaat wonen in Spanje of ervoor kiest om permanent te emigreren naar Spanje, je bent vast benieuwd wat de voor- en nadelen zijn. Die hebben wij voor je op een rijtje gezet.

Het klimaat van de Costa del Sol

Costa del Sol betekent letterlijk “zonnekust”. Deze naam heeft de streek te danken aan de vele uren zonneschijn en het overheerlijke mediterrane klimaat. Zonovergoten zomerdagen met temperaturen die gemiddeld uitkomen op 30 graden maken de Costa del Sol een van de belangrijkste zonbestemmingen binnen Spanje. Als de terral over de streek waait, wordt het aan de Costa del Sol nog een stuk warmer. Deze föhnwind kan de temperaturen tot 40 graden of hoger doen oplopen en zorgt ervoor dat het dan onbehaaglijk warm wordt.

De gemiddelde dagtemperatuur in januari, de koudste maand, bedraagt 14°C. De rest van de winter ligt de temperatuur rond de 16-17°C. De gemiddelde dagtemperatuur in juli, de warmste maand, is 29°C. De gemiddelde temperatuur van de Costa del Sol is 22°C. In hoogzomer kunnen de temperaturen makkelijk tot boven de 30°C stijgen. Er valt jaarlijks gemiddeld minder dan 500 mm neerslag aan de Costa del Sol.

Aan de Costa del Sol zelf komt geen sneeuw voor en vorst is ook een zeldzaamheid. Op relatief kleine afstand, in het berggebied Sierra Nevada, kun je tijdens de wintermaanden wel aan wintersport doen. Als je een beetje geluk hebt, kun je ‘s morgens op de ski’s staan in het voorjaar en ‘s middags lekker zwemmen bij je hotel langs de kust.

In de zomer heeft de zee van de Costa del Sol een gemiddelde temperatuur van 23°C.

De Costa del Sol is een 300 kilometer lange kuststrook van Spanje aan de Middellandse Zee in het zuiden van Spanje. De Costa del Sol strekt zich uit van Almeria tot Gibraltar en ligt in de Spaanse landstreek Andalusië.

Spaanse gastronomie

Andalusië is ondertussen het thuisland van de tapas, ontstaan ​​in de bodega’s van Granada & Córdoba. Het betekent “deksel” in het Spaans. Oorspronkelijk omdat men aan de bar zat en gek werd van de vliegen. Iemand bedacht om een sneetje brood op het glas te leggen, om zo de vliegen weg te houden. Later bedacht men dat ze op dat brood ook wel kleine hapjes konden serveren.

Tegenwoordig biedt zowat elke bar in Andalusië tapas aan en is het meer dan een snelle hap. Het is normaal om tapas te bestellen tijdens de lunch of voor een doordeweekse avondmaaltijd. Sommige bars zijn een volledig tapas georiënteerd. In andere bars worden ze als een bijbestelling aangeboden. Aan alle smaken wordt gedacht en elk denkbaar gerecht wordt bereid met een breed scala aan smaken van Moorse invloeden.

Daarnaast heeft de Spanjaard een heel andere indeling qua eetmomenten dan wij. ’s Middags is nog steeds voor de meeste Spanjaarden de hoofdmaaltijd en het avondeten (Cena) is vaak een veel lichtere en kleinere maaltijd. Het buiten de deur ontbijten is in Spanje ook heel normaal. Het bestaat vaak slechts uit een kop koffie en een stuk geroosterd stokbrood.

Taal

Spaans is een Romaanse taal en na het Chinees de meest gesproken taal wereldwijd. De verschillende talen die in Spanje worden gesproken zorgen regelmatig voor grote verwarring in het buitenland, waar men het vaak heeft over dialecten. Ook in Andalusië wordt een sterk dialect gesproken. De van oudsher boerenbevolking gebruikt relatief weinig woorden, hierbij worden de laatste lettergrepen vaak ingeslikt. Als je in Spanje gaat wonen kan je ervoor kiezen om van tevoren een taalcursus Spaans te volgen. Maar je kan het ook allemaal lekker op je af laten komen en de taal in de praktijk leren. Hoe je de taal ook leert, het beheersen van de taal zorgt ervoor dat je je al snel thuis voelt.

Mañana cultuur

In Spanje gaat alles net wat relaxter. De Spanjaarden staan er ook bekend om: Wat vandaag niet gebeurt, gebeurt morgen wel. Alles gebeurt rustig aan. Van eten, shoppen of lopend ergens naar toe gaan, de Spanjaarden nemen graag de tijd om iets te doen. Kijk er dan ook niet raar van op als een Spanjaard wat later op komt dagen bij een afspraak. Houd hier dus rekening mee wanneer je besluit om in Spanje te gaan wonen. Veel West-Europeanen zijn gewend om hele productieve werkdagen te maken en veel te stressen. Maar als je wilt genieten van je dag en lekker wilt relaxen is Spanje het beste land om je te settelen. Je geduld kan af en toe op de proef gesteld worden. Soms irritant als je dingen moet regelen, maar toch is deze instelling van de Spanjaarden vaak een reden voor mensen om te emigreren naar Spanje. Mede door deze leefwijze is de levensverwachting in Spanje één van de hoogste van Europa.

Siësta

Iedereen is bekend met het woord siësta, maar wordt er nog siësta gehouden? In de grote steden waar de grote bedrijven, winkelcentra en restaurants zich bevinden sluit 95% niet rond 14:00 uur. Dit omdat het vaak toeristische steden zijn en grote internationale bedrijven open blijven vanwege het werk of de toeristen. Echter zijn er tegenwoordig helemaal niet meer zoveel mensen die een middagdutje doen. Vaak wordt er uitgebreid gegeten en tijd doorgebracht met de familie. Deze vorm van de dag breken bevalt veel Europeanen, omdat deze vaak gewend zijn om lange dagen achter elkaar te werken. Omdat de Spanjaarden vaak later beginnen, schuiven de werktijden vaak op naar de avond maar zoals eerder genoemd, gaat alles wel op een rustig tempo.

Gewoonten

Ga je wonen in Spanje? Dan is het wel zo handig om te weten hoe mensen elkaar begroeten. Dat is namelijk toch wat anders dan bij ons. Zowel mannen als vrouwen geven elkaar twee kussen op de wang als ze elkaar begroeten. Elkaars hand schudden is not done.

Word je bij een Spanjaard uitgenodigd om een hapje te eten? Dan wordt het gewaardeerd als je iets kleins meeneemt. Vaak is dit een toetje. Een fles wijn kan natuurlijk ook. Het gaat om het uiten van waardering.

Sociaal en gastvrij

Spanjaarden staan bekend om hun gastvrijheid. Mi casa su casa herken je vast wel. In Andalusië is de gastvrijheid nog nadrukkelijker aanwezig dan in het noorden van Spanje. Daarom zul je hier dus ook echt het gevoel hebben alsof je gewoon thuiskomt. Wanneer de Spanjaarden zien dat jij je best doet om je aan te passen aan hun cultuur zullen ze je met alles willen helpen.

Natuur en cultuur

Andalusië is een uitgestrekt gebied in Zuid-Spanje en ligt tussen Gibraltar, de Middellandse Zee, Portugal en het binnenland in. De zon, de diverse landschappen, de pittoreske witte dorpen, historische steden en lange kustlijn maken het de ideale bestemming om te wonen.

Naast de fraaie badplaatsen bij de Middellandse Zee hebben de cultuurliefhebbers veel te ontdekken in de historische steden als Malaga, Granada, Sevilla en Córdoba. Voor de natuurliefhebbers is het binnenland de plek om te zijn voor de mooie Andalusische natuur. Ook heeft Spanje een geweldige cultuur. Voor de levensgenieters onder ons is het dagelijks leven van een Spanjaard een droom die uitkomt.

Het leven is goedkoper in Spanje

De kosten levensonderhoud zijn een stuk lager dan in Nederland. Neem alleen al groente en fruit, zeker wanneer u deze op een weekmarkt koopt. Maar ook het uit eten gaan, zelfs de betere restaurants zijn relatief goedkoper dan die in Nederland. Niet alleen het eten, uitgaansleven maar ook de verzekeringen, belastingen en het auto rijden zijn goedkoper dan in Nederland. Wij zouden geen Nederlanders zijn als wij hier niet over nadachten. Een extra voordeel dus voor wanneer je het geluk in Spanje wilt gaan zoeken.

Gezondheidzorg in Spanje

Zodra je in Spanje komt wonen en je als bewoner (Padron) hebt geregistreerd bij de gemeente, krijg je gratis toegang tot de Spaanse Algemene gezondheidszorg. Je ontvangt van de gemeente een SIP pas. De goede en toegankelijke gezondheidszorg is ook een van de redenen voor gepensioneerden om in Spanje te gaan wonen. Houdt er wel rekening mee dat niet alles gratis is in de gezondheidszorg. Voor bepaalde behandelingen en medicijnen worden soms een bijdrage gevraagd. Echter zijn deze in totaal een stuk lager dan de verzekeringspremie en het eigen risico in Nederland.

Interesse?

© Castillo Real | Privacy | Disclaimer | website Bureau Peters

Bij het versturen van dit formulier ga ik akkoord met de privacyverklaring