Vermogensbelasting: wat zijn de verschillen tussen Spanje (Andalusië) en Nederland?

Wil jij je vermogen beschermen door niet te veel belasting te betalen? In dit artikel lees je wat de verschillen zijn tussen de vermogensbelasting in de Spaanse streek Andalusië en Nederland.

Afschaffing vermogensbelasting in Andalusië

Ben jij vermogend en op zoek naar een fiscaal gunstige locatie om te wonen of te investeren? Dan is het tijd om te overwegen om naar Andalusië te verhuizen. De Spaanse regio heeft al sinds 2022 geen vermogensbelasting meer voor zijn inwoners. Dit is een belangrijke verandering die zowel Spaanse als niet-Spaanse residenten ten goede komt. In Nederland blijft de vermogensbelasting daarentegen stijgen.

Ontwikkelingen van de Nederlandse vermogensbelasting

Vanaf 2026 wordt de vermogensbelasting in Nederland berekend op basis van reële rendementen en een reële verdeling van het vermogen. Dit betekent dat je als vermogende Nederlander vanaf 2026 in veel gevallen meer belasting moet betalen dan voorheen. En zelfs voor de jaren 2021 tot en met 2025, waarin de fiscus beter aansluitende fictieve rendementen hanteert, stijgt het belastingpercentage gestaag van 31% naar 34%.

Percentages box 3-inkomen
Soort vermogen202220212020201920182017
Spaargeld0,00%0,01%0,04%0,08%0,12%0,25%
Beleggingen/andere bezittingen5,53%5,69%5,28%5,59%5,38%5,39%
Schulden2,28%2,46%2,74%3,00%3,20%3,43%
Tabel: fictieve rendementen voor sparen, beleggen en schulden, bron: Belastingdienst

Andalusië, een andere kijk.

In Andalusië is dit echter niet het geval. De regio heeft besloten om de vermogensbelasting volledig af te schaffen. Dit geldt voor Spaanse residenten en niet-inwoners voor hun vermogen in Spanje, inclusief Spaans vastgoed. Voorheen was er altijd een niet-belastbaar minimumvermogen en een vrijstelling voor de hoofdverblijfplaats in Spanje, maar deze werden jaarlijks belast aan progressieve tarieven. Dit alles is dus verleden tijd.

Andalusië heeft dit gedaan om een gunstig belastingklimaat voor vermogende residenten en investeerders te creëren om economische activiteit en werkgelegenheid te bevorderen. Dit betekent dat als je vermogend bent en van plan bent om te verhuizen of te investeren, je niet alleen kunt profiteren van de natuurlijke schoonheid van de regio, maar ook van een fiscaal vriendelijk klimaat.

Hoe bescherm jij nou je vermogen?

Ben je spaarder in Nederland en heb je moeite gehad met het fictieve rendement dat je elk jaar moest opgeven voor de vermogensbelasting? Het kabinet heeft een oplossing bedacht en compenseert de bezwaarmakers. Maar ook al is er compensatie, het feit blijft dat je als spaarder in Nederland meer belasting moet betalen dan in Andalusië.

Kortom, als je op zoek bent naar een fiscaal gunstige locatie om te wonen of te investeren, dan is Andalusië misschien wel de juiste keuze. Met de afschaffing van de vermogensbelasting, de herdefinitie van de belastingschijven voor inkomstenbelasting en de afschaffing van de waterbelasting, biedt de regio een gunstig belastingklimaat voor vermogende residenten en investeerders. Een woning kopen in het prachtige Andalusië kan dé ideale manier zijn om je vermogen te beschermen en te laten groeien.

Interesse?

© Castillo Real | Privacy | Disclaimer | website Bureau Peters

Bij het versturen van dit formulier ga ik akkoord met de privacyverklaring