Spanjaarden en hun eetgewoontes

Spanjaarden zijn zeer goede eters. Gebruikelijk is dat ze 5 keer per dag eten, waarvan lunch en het avond eten over het algemeen een warme maaltijd zijn. Dit zal veel lijken, maar alle maaltijden bestaan uit kleinere porties en ook de tijden zijn anders dan wij in Nederland gewend zijn. Eten is ook een sociale gelegenheid in Spanje, waarvoor veel meer dan in Nederland de tijd wordt genomen.

Het ontbijt = desayuno

De Spanjaarden schenken niet veel aandacht aan hun ontbijt. Vaak zal dit een een tostada (geroosterd) broodje/pistoletje met gepureerde tomaat, olijfolie en zout zijn. Wat erg populair in Spanje is zijn de churros met warme chocolade saus. Churros zijn lange deegstengels die je heerlijk in de koffie of chocolademelk kunt deppen. Tijdens de Fería (kermis) in Spanje eten de Spanjaarden de churros standaard als ontbijt. De kermis gaat daar de hele nacht door. Net even anders dan in Nederland.

Een tussendoortje in de ochtend = almuerzo

Vanwege het tijdstip van lunchen in Spanje is het ontbijt niet echt vullend genoeg. Daarom eet men rond 10.00 -11.00 uur nog een tussendoortje. Dit kan bijvoorbeeld een: empanada (dit is bladerdeeg gevuld met tomaat, tonijn, groente of met ham/kaas), een croissant of een belegd broodje (bocadillo) zijn. Of je gaat naar een bar en besteld wat kleine tapas. Deze tapas staan al voor je klaar op de bar in vitrines.

De lunch = comida

Deze wordt genuttigd rond 14.00 uur en wordt door de Spanjaarden gezien als de belangrijkste maaltijd van de dag. Meestal gaan de Spanjaarden hiervoor naar een bar, restaurant, of wanneer dit niet mogelijk is eet je lekker een maaltijd thuis. In Spanje kan je bij de meeste barretjes en restaurants een menu del dia (menu van de dag) bestellen, vaak kost dit tussen de 8 en 12 euro. De Spanjaarden hebben tussen de middag ongeveer 1 tot 2 uur pauze om te lunchen.

Een tussendoortje in de middag = merienda

Doordat de Spanjaarden in de avond pas laat eten, eten ze in de middag meestal tussen 17:00 en 18:00 nog een extra snack zoals bijvoorbeeld een stukje taart, cake of wat hartigs.

Het avond eten = cena

Het avondmaal wordt vaak pas na 21.00 uur gegeten. In de zomer zelfs nog veel later vanwege de warmte. Je zult dan ook weinig mensen eerder in een restaurant zien. Sommige restaurants gaan zelfs pas na 20.00 open (voor Nederlandse begrippen is dit laat, maar met de hoge tempraturen is het heel normaal).

Interesse?

© Castillo Real | Privacy | Disclaimer | website Bureau Peters

Bij het versturen van dit formulier ga ik akkoord met de privacyverklaring