Alles over het wonen in Spanje
Nederlandse vs. Spaanse makelaars: Wat zijn de verschillen?
Een van de grootste verschillen tussen de Spaanse en de Nederlandse makelaardij is dat ze in Spanje geen exclusiviteit kennen voor een verkoopmakelaar. Het kan dus zomaar zijn dat een woning wel bij vier verschillende Spaanse makelaars te koop staat. Daarnaast geven zij ook geen juridisch advies, hypotheekadvies of advies over verzekeringen. Echter, iedere verkopende makelaar is wel verplicht om alle officiële documenten die van toepassing zijn op de woning in zijn of haar bezit te hebben en deze op juistheid te controleren. Deze controle is zowel voor de verkopers, de verkopend makelaar(s) en de potentiële kopers belangrijk, tenslotte wil een goede verkoopmakelaar alleen iets verkopen dat legaal gebouwd en/of verkregen is, dit om zowel kopers als verkopers te beschermen maar ook de eigen goede naam. Bij Castillo Real krijg je de service die je van een Nederlandse makelaar mag verwachten.
Hoe werkt het met een hypotheek in Spanje? Wij leggen het in 11 stappen uit!
Een huis kopen in 11 stappen
Stap 1 : Wat is er mogelijk?
Misschien niet het leukste begin, om gelijk over geld te gaan praten, maar het bepalen van een budget is wel essentieel in het proces. Er is namelijk niets vervelender dan je droomhuis vinden om er vervolgens achter te komen dat je het niet kunt betalen. Daarom kunt u altijd het beste van te voren inschatten wat uw budget en financiële situatie is.
Stap 2 : Hoe ziet uw droomhuis er uit?
Neem alle tijd om je goed te oriënteren en kijk naar wat je behoeften zullen zijn. Waar wilt u wonen en hoe wilt u dat die woning er uit komt te zien? Zit u liever in de bergen of dicht bij het strand? Zoekt u rust of zit u liever bij de drukte? Niet alleen voor nu maar ook op lange termijn, want waar je uiteindelijk gaat wonen is wel de plek waar je droomhuis zal staan. Denk er ook goed over na hoe vaak u de woning gaat bezoeken, wilt u de woning in de tussentijd ook verhuren? Gezamenlijk maken wij een lijst van voorkeuren en vereisten van uw woning.
Zodra u er zeker van bent dat u daadwerkelijk een huis wilt kopen in Spanje, kunt u het beste alvast een NIE-nummer aanvragen via het Spaanse consulaat in Nederland of België. Dit fiscaal nummer heb je later in het proces nodig en hier kunnen wachttijden voor staan van meer dan 3 maanden. Uiteraard kan Castillo Real je hierbij helpen.
Stap 3: Samen op zoek
Als je in kaart hebt wat je wensen zijn, schakel dan Castillo Real in. Aan de hand van uw wensen kan Castillo Real voor u op zoek gaan. Wij maken voor u een selectie van de beste beschikbare huizen binnen uw wensenkader. Binnen deze selectie proberen wij de indruk van het huis zo goed mogelijk over te brengen. Uit deze selectie kunt u kiezen welke van deze woningen u daadwerkelijk wilt bezichtigen.
Stap 4: Plan samen met je aankoopmakelaar je bezichtigingsreis
Je hebt in kaart gebracht waar je wilt gaan wonen en in deze regio een aantal woningen uitgezocht die je interessant lijken om te gaan bezichtigen. Nu is het tijd om naar Spanje te gaan. Ter plekke kun je dan de huizen bezichtigen en hopelijk zit jouw droomhuis ertussen.
Wij raden maximaal 3 bezichtigingen per dag aan. Mocht u een woning mooi vinden dan laten wij u ook de gehele omgeving om de woning heen zien zo dat u een goed oordeel kunt maken.
Stap 5: De woning reserveren
Zodra je je droomhuis hebt gevonden, zal er na de onderhandeling een reserveringsovereenkomst en aanbetaling worden gedaan om de woning zo snel mogelijk uit de markt te halen.
Stap 6: Neem een goede advocaat in de arm
Een belangrijke rol in het aankoopproces van een woning in Spanje is weggelegd voor de advocaat. Dus zorg dat je een goede advocaat inhuurt die jouw belangen op juridisch gebied goed kan behartigen, Castillo Real kan u altijd een advocaat aanraden maar u bent uiteraard vrij in uw keuze. Heb je een financiering nodig dan is dit het moment om dat te regelen zeker nu je nog in Spanje bent. Daarnaast kun je alvast een bankrekening openen. Deze heb je nodig voor de aanbetalingen en de maandlasten die er uiteindelijk in de maand af zullen gaan.
Stap 7: Hele belangrijke! Voer alle juridische controles uit
Zorg ervoor dat de advocaat die je in de arm genomen hebt alle benodigde juridische checks doet. Want in Spanje is niets te gek op dit gebied. Zo wil je wel zeker weten dat de eigendomscontrole is uitgevoerd zodat je 100% zeker bent wie de eigenaar is en dat de woning legaal is gebouwd.
Stap 8: Het ondertekenen van het voorlopig koopcontract
De volgende stap is het privécontract ondertekenen, het voorlopig koopcontract of in het Spaans het ´contrato de arras´. Het privécontract is niet aangemeld in een officieel register, maar wordt beschouwd als juridisch bindend. Bij de ondertekening zal ook 10% van de koopsom moeten worden voldaan, min de eerder betaalde reserveringsaanbetaling.
Stap 9: Overdracht bij de notaris
De eigendomsakte moet worden ondertekend op het kantoor van de notaris. In deze stap voer je ook de laatste betaling uit en ontvangt je de sleutels. Vanaf nu kun je jezelf feliciteren met de aankoop van je droomhuis in Spanje.
Stap 10: Formaliteiten na de koop
Je moet nu alle kosten gaan betalen. Denk hierbij aan kosten koper, notariskosten, het kadaster en de belastingen. Bewaar alle documenten, facturen en kwitanties. Nadat de eigendomsakte ondertekend is, wordt het onroerend goed geregistreerd bij het kadaster. Ook zal de overdrachtsbelasting of de IVA (BTW) in het geval bij nieuwbouw voldaan moeten worden. Dit zijn zaken waar normaal gesproken je advocaat je bij kan helpen.
Stap 11: Gefeliciteerd, jij bent de nieuwe eigenaar. Geniet van je nieuwe thuis en het heerlijke leven in dit mooie Spanje!