Hypotheekadvies

Ben je van plan om een huis te kopen in Spanje dan wil je deze aankoop misschien wel financieren. Er bestaan voor het kopen van Spaans onroerend goed mogelijkheden om een hypotheek te verkrijgen bij zowel Spaanse als een aantal Nederlandse banken.

Hypotheekvorm

De meest afgesloten hypotheekvorm bij een Spaanse bank is een annuïteitenhypotheek.

Maximale hypotheekverstrekking
Het belangrijkste afsluitcriterium blijft de waarde van het Spaanse onroerend goed (taxatiewaarde). De taxatiewaarde kan erg variëren; meestal is de locatie en het aantal bebouwde vierkante meters bepalend voor de taxatiewaarde. In de meeste gevallen zal de bank zelf een taxateur aanwijzen. Het heeft dus geen zin om zelf een taxatierapport op te laten maken door een taxateur.

Welke waarden spelen een rol bij het financieringsproces ?

Dit zijn de drie waarden waarmee men bij de financiering van Spaans onroerend goed rekening dient te houden, ieder met een eigen functie, maar wel met elkaar verbonden zijn: 

  • Taxatiewaarde (door onafhankelijk taxateur)
  • Koopprijs
  • Escritura waarde (kadastrale waarde)
  • Maximale hypothecaire financiering

De mogelijkheid bestaat om de woning voor residenten tot 80% van de taxatiewaarde te financieren. In de meeste gevallen gaat de bank uit van de laagste waarde. Voor een huis dat als vaste woon- en verblijfplaats (vivienda habitual), wordt gebruikt zal de bank eerder bereid zijn een hogere hypotheek te verstrekken dan voor een tweede woning (segunda residencia).

Voor tweede huizen ligt de maximale hypotheekverstrekking voor niet residenten vaak onder de 80%. Bij tweede huizen moet je rekening houden met een maximale hypotheek tussen de 60% en 70% van de laagste waarde (koopsom of taxatiewaarde). In uitzonderlijke gevallen kan, afhankelijk van uw inkomenspositie, een hoger percentage gefinancierd worden.

Reden dat Spaanse banken geen 100% financiering aanbieden aan niet-ingezetenen is, dat Spaanse banken geen grip op inkomen, vermogen, schulden van een klant buiten Spanje hebben.

Een huis kopen in Spanje met eigen geld

Omdat een maximale hypotheek voor buitenlanders niet en nauwelijks mogelijk is, betekent dit dat je relatief veel eigen geld moet inbrengen. Geld dat je misschien had willen reserveren aan een verbouwing of renovatie. Het komt er in de meeste gevallen dus op neer dat je tussen de 20% en 40% eigen geld moet meenemen om de aankoopsom te financieren. 

Maximale looptijd hypotheek

De looptijd van een hypotheek in Spanje kan maximaal 30 jaar zijn, maar dit is afhankelijk van uw leeftijd en de leeftijd van uw partner. De meeste Spaanse banken hanteren een eindleeftijd van 75 jaar, dit betekent dat de hypotheek afgelost moet zijn op 75 jarige leeftijd.

Interesse?

© Castillo Real | Privacy | Disclaimer | website Bureau Peters

Bij het versturen van dit formulier ga ik akkoord met de privacyverklaring