Hoe werkt het met een hypotheek in Spanje? Wij leggen het graag uit!

De banken in Nederland geven geen hypothecaire leningen voor een onroerend goed in het buitenland. Wat wel kan is dat je een gewone lening aangaat, dit dient natuurlijk met je bank besproken te worden. Wat veel mensen niet weten is dat je voor een financiering van een buitenverblijf in Spanje er een tweede optie is, en wel een financiering bij een Spaanse bank. Als non-resident (buitenlander) kan je gemakkelijk in aanmerking komen voor een hypotheek of een gewone financiering. Ook als uw woning nog niet sleutel klaar is!

Procedure

In Spanje kan je op dezelfde manier een hypotheek aanvragen als in Nederland. Banken zijn echter iets voorzichtiger sinds de hypothecaire crisis van 2008. Er wordt nu van je verwacht dat je een grote aanbetaling kan doen en dat zij een bewijs van inkomen te zien krijgen. Om er zeker van te zijn dat de hypotheek voor nu en in de toekomst betaald kan worden. Als je overweegt een hypotheek of lening af te sluiten in Spanje of in Nederland, moet jij je wel goed laten informeren over de kosten die gemoeid gaan met het afsluiten van de lening. Het totaalbedrag dat je maandelijks zal moeten aflossen, moet wel in verhouding zijn met je netto-inkomen. Bepaal dus zelf van tevoren wat het maximumbedrag is dat je voor deze lening wil spenderen.

Wat is de maximale financiering in Spanje?

Een non-resident in Spanje kan maximaal 70% financiering krijgen bij een Spaanse bank. Dit is een topfinanciering en hier komt niet iedereen voor in aanmerking. Bereken daarom op tijd uw mogelijkheden!

Wat zijn de kosten?

Indien je een hypotheek afsluit bij de aankoop van uw woning, dan komen hier ook éénmalige kosten bij kijken. Dit zijn de afsluitkosten bij de bank en de taxatiekosten. Bij nieuwbouw wordt de waarde bepaalt aan de hand van de verkoopfactuur. De afsluitkosten voor een hypotheek bij een Spaanse bank bedragen gemiddeld 1,5% van de hypotheeksom. Er zijn gelukkig goede ontwikkelingen in Spanje wat betreft de financiering van jouw woning. De hypotheek verstrekkende bank neemt namelijk sinds kort ook enkele kosten voor zijn rekening, wat eerst voor rekening van de klant was. De hypotheekbelasting, registratie van de hypotheek en de kosten van de notaris voor de hypotheekakte worden tegenwoordig ook door de Spaanse bank betaald.

Maximale looptijd van een hypotheek

De maximale looptijd van een hypotheek in Spanje is 30 jaar. Dit hangt echter af van uw leeftijd bij aankoop van de woning. Ben je 50 jaar bij aankoop van de woning, dan zal de maximale looptijd waarschijnlijk nog maar een jaar of 25 zijn. Bij de meeste Spaanse banken geldt namelijk dat je de hypotheek op 75-jarige leeftijd moet hebben afgelost.

Hoeveel kan ik lenen?

Voor een non-resident geldt dat hij of zij maximaal 70% van de aankoopsom kan lenen. Daarnaast hangt het ook af aan uw (persoonlijke) financiële situatie. Verder zijn er een aantal voorwaarden van Spaanse banken. De bank kijkt naar een aantal zaken om te beoordelen of je voor een hypotheek in Spanje in aanmerking komt. De belangrijkste zaken zijn uw inkomen, uw leeftijd en de (taxatie)waarde van de woning. Ook kan uw gezinssamenstelling een rol spelen, maar ook of je resident bent en of je de woning in Spanje permanent gaat bewonen of als buitenverblijf gebruikt.

Hoeveel eigen vermogen moet ik inleggen?

Over het algemeen is de maximale financiering 70%, waardoor je minimaal 30% uit eigen vermogen moet inleggen. Kosten koper (bij herverkoop) en BTW bij nieuwbouw worden nooit meegefinancierd en dien je uit eigen vermogen te betalen.

Vervroegd aflossen

Wil je de hypotheekkosten tijdens de looptijd verlagen?
Het is mogelijk om uw hypotheek vervroegd af te lossen EN om dit boetevrij (zonder wederbeleggingsvergoeding) te doen. Je dient dit vooraf te bespreken met de bank in kwestie.

Kan ik ook een hypotheek in Spanje als zelfstandige of ondernemer krijgen?

Ja dat kan zeker! Het is wel vaak iets complexer qua administratie dan bij iemand in loondienst, maar zeker mogelijk. Uit onze jarenlange ervaring blijkt dat het veel zelfstandigen en ondernemers betreft die investeren in vastgoed in Spanje. Omdat dit item een complex financieel, juridisch en fiscaal gegeven betreft, dien je hiervoor wel goed ingelicht te worden door adviseurs in Nederland of in Spanje.

Interesse?

© Castillo Real | Privacy | Disclaimer | website Bureau Peters

Bij het versturen van dit formulier ga ik akkoord met de privacyverklaring