Veelgestelde vragen

Over het algemeen kunt u (als niet resident) tot maximaal 70% van de taxatiewaarde van de woning aan hypotheek krijgen. Als uitzondering op deze regel gelden woningen die door de bank in beslag zijn genomen. 

Op deze woningen kan als bij diezelfde bank de hypotheek wordt afgesloten tot 100% van de taxatiewaarde gefinancierd worden.

De maximale looptijd voor een hypotheek in Spanje is 25 jaar. De hypotheek moet echter wel voor de leeftijd van 75 jaar annuïtair zijn afgelost. Stel dus dat je 60 jaar oud bent en een hypotheek wilt afsluiten, dan is de maximale looptijd 15 jaar.

Een annuïteitenhypotheek is de enige hypotheekvorm in Spanje. Een aflossingsvrije hypotheek is dus niet mogelijk.

Een N.I.E nummer is een identificatie nummer voor buitelanders in Spanje. N.I.E staat voor Número de Identificación de Extranjeros wat letterlijk identificatienummer van buitelanders betekend. Een N.I.E nummer is nodig voor alle officiële handelingen binnen Spanje (zoals het kopen van een huis) en bij een verblijf van langer dan 90 dagen.

Het bemachtigen van een N.I.E nummer kan in Spanje zelf maar dit is ook mogelijk via het Spaanse of Belgische consulaat. Daar ontvang je dan een tijdelijke NIE met een geldigheid van 3 maanden. 

Het aanvragen van een N.I.E nummer kan tot wel 8 weken duren. Ben je al in Spanje? Doe dan je aanvraag bij een politiebureau oficina de extranjeros

De kosten koper in Spanje bestaan uit: Overdrachtsbelasting, notariskosten en inschrijving in het kadaster.

De overdrachtsbelasting bedraagt tussen de 8 en 10% van de aankoopsom. De percentages verschillen per regio, u kunt altijd bij ons navragen wat de percentages bedragen in de regio waar u belangstelling voor heeft. 

In het geval van een nieuwbouwwoning betaal je geen overdrachtsbelasting maar 10% btw.

De notaris begeleidt de woningoverdracht en stelt de nodige juridische documenten op. De kosten van een notaris in Spanje bedragen afhankelijk van de aankoopsom tussen de €600 en €900. 

De kosten zijn voor de aankopende partij en deze mag dan ook een notaris naar eigen keuze inschakelen.

De rol van de notaris in Spanje is anders dan de notaris in Nederland. De Nederlandse notaris adviseert zijn klanten en controleert of een hypotheek of andere beslagen op het onroerend goed aanwezig zijn en of de koopovereenkomst correct is. 

De Spaanse notaris bekrachtigd de notariële aktes en kijkt niet verder of er nog addertjes onder het gras zitten zoals openstaande schulden, een andere juridische eigenaar of een verkeerde bouwvergunning.

Inschrijven in het kadaster is in Spanje niet verplicht, wij raden het echter wel aan. De kosten voor het inschrijven in het Spaanse kadaster bedragen 0,3 tot 0,7% van de aankoopsom.

 • Onroerend goed belasting: IBI (Impuesto Sobre Bienes Inmuebles). Dit is een perecntage van de kadastrale waarde en deze verschilt per gemeente. Ligt ongeveer tussen de 0,4% en 1%.
 • Gemeentelijke kosten zoals bijvoorbeeld afvalheffing (Basura).
 
 • Vermogens en inkomstenbelasting voor niet Spanjaarden die een huis in Spanje bezitten.
 • Opstal- en inboedelverzekering.
 • Elektriciteit, water en eventueel gas.
 • Telefoon, internet, Canal Digitaal, etc.

Verplicht is het niet maar wij raden het wel ten zeerste aan. Het aankoopproces in Spanje is wat ingewikkelder dan wij in Nederland gewend zijn. De advocaat voert voor dat het koopcontract wordt opgesteld een controle uit.

Wat betreft je eigen vermogen betekent het dus dat je minimaal 30% van het bedrag zelf moet financieren. Dit is echter anders wanneer je naar Spanje emigreert en daar staat ingeschreven als inwoner. 

Wanneer je dan een woning koopt, kun je tot maximaal 80% lenen waardoor je 20% zelf moet financieren.

In Spanje is het verplicht om voor het afsluiten van een hypotheek een taxatie te laten verrichten. Dit moet door een erkend gecertificeerde taxateur worden gedaan.

 • Bepaald de waarde van het huis
 • Beoordeelt de huidige staat van het huis
 
 • Controleert register- en kadastergegevens (Nota Simple)
 • Controleert de eigendomspapieren, (bouw) vergunningen
 • Onderzoekt of er nog schulden en beslagen op het huis rusten
 • “Verborgen” gebreken worden niet vermeld
 • Een bouwkundig onderzoek is geen onderdeel van de taxatie
 • Er wordt niet gekeken naar openstaande rekeningen zoals gas, water en elektra

Bij nieuwbouw: na de overdracht bij de notaris zorgt de verkooporganisatie of de promotor ervoor dat je de benodigde papieren invult en tekent. De promotor regelt het verdere traject. 

Omdat je al een Spaanse rekening geopend hebt voor je nieuwe woning worden de kosten automatisch afgeschreven. 

Bij bestaande bouw: na de overdracht zorgt de verkopende partij of je advocaat ervoor dat je bij de instanties aangemeld wordt als nieuwe eigenaar. 

Ook hier worden de kosten automatisch van je rekening afgeschreven. Check wel even dat de aanmelding bij de instanties direct gebeurd.

Net zoals in Nederland kunt u kiezen bij welke telefoon, internet, televisie provider u een contract wilt afsluiten. Er wordt op dit ogenblik veel gestunt met prijzen, omdat net als in Nederland de ADSL markt vrij is. 

Vraag wel eerst bij de providers of ze wel in uw woongebied leveren. Voorbeelden van Spaanse internet providers zijn:

Vodafone: www.vodafone.es
Orange: www.orange.es
Telefonica: www.telefonica.es
Jazztel: www.jazztel.es
Yacom: www.ya.com

Appartement kopen Marbella

Daarom kiest u voor Castillo Real

Castillo Real is een Nederlands makelaarsbureau met een specialisme voor woningen aan de Costa del Sol. Of u nu een appartement zoekt om permanent in te wonen of een vakantieverblijf in Spanje, bij Castillo Real vindt u zeker wat u zoekt! 

Samen met u brengen we uw wensen in kaart. Vervolgens gaan we op zoek naar een woning die echt bij u past. Wij vinden een persoonlijke en klantvriendelijke aanpak heel belangrijk. De klant staat altijd centraal bij ons.

Daarnaast hebben wij nog een hypotheekadvieskantoor in Nederland. Dit kantoor behartigt de belangen van de klanten op het gebied van hypotheken en andere financiële diensten. Hierdoor kunnen wij een totaalpakket aan diensten aanbieden die perfect aansluiten op uw wensen. Ook met het vinden van uw droomhuis in Spanje.

Doordat wij een Nederlandse makelaar voor woningen aan de Costa del Sol zijn, heeft u altijd een Nederlands aanspreekpunt. Een huis kopen in Spanje gaat natuurlijk net iets anders dan in Nederland.

© Castillo Real | Privacy | Disclaimer | website Bureau Peters

Bij het versturen van dit formulier ga ik akkoord met de privacyverklaring